Thuiszwemles

Helaas zijn de zwembaden nog een tijdje dicht, maar dit hoeft niet te betekenen dat we helemaal niet meer kunnen oefenen voor het zwemmen.


Op deze pagina vind je een aantal oefeningen die je thuis kan doen. Er wordt gewerkt aan een stukje watervrijheid en onderwaterörientatie. Daarnaast staat deze keer het stroomlijnen, de rugcrawl en de koprol centraal.

Veel plezier met oefenen!

Oefeningen 1, 2 en 3 - Onderwater kijken

Tijdens de zwemlessen worden er verschillende oefeningen gedaan om te oefenen met onderwaterzwemmen. Bij onderwaterzwemmen is het belangrijk dat je goed je adem in kan houden en onderwater kan kijken. Hier hebben we een paar oefeningen voor.

Doe dit met het hele gezin. Kijken wie het langste zijn adem in kan houden, of wie de meeste snoepjes op kan duiken.

Oefening 4 -
Stroomlijnen

Stroomlijnen is bij het zwemmen erg belangrijk. Een goede stroomlijn zorgt voor minder weerstand en een beter drijfvermogen. De Stroomlijn wordt dan ook bij iedere slag aangehouden als de basishouding.

Let bij deze oefeningen goed op dat de oren de bovenarmen raken en kijk recht naar voren.

Gaan de oefeningen goed, loop dan steeds iets meer.

Oefening 5 -
Tenen lopen

Tijdens de zwemlessen leren de kinderen leren om rugcrawl te zwemmen. Een goede stuwing vanuit de benen is hierbij erg belangrijk. Er zijn een aantal oefeningen die u thuis kunt doen om te oefenen met de rugcrawl benen.

Op de tenen lopen is een goede oefening om te oefenen voor de spetterbenen (de beenslagen van de rug- en borstcrawl). Laat uw kind maar een stukje op zijn/haar tenen lopen. Maak de af te leggen afstand steeds iets groter. Gaat dit goed combineer het dan met de oefening van het stroomlijnen, door eerst helemaal te stroomlijnen en daarna op de tenen een stukje te lopen.

Oefeningen 6 en 7 - Rugcrawl benen

Let bij deze oefeningen goed op dat dit gedaan wordt met lange benen. Het is niet erg als er een klein beetje gebogen wordt in de knieën, zolang het maar een klein beetje is. Ook moeten de tenen gestrekt zijn.

Doe deze oefeningen gezellig met uw kind mee.

Oefening 8 -
Rugcrawl armen

Nadat we de benen van de rugcrawl hebben geoefend, kunnen natuurlijk ook de armen geoefend worden.

Bij de armslag zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

- De "overhaal" doe je met gestrekte armen.

- Als je arm boven is, dan moet je arm tegen je oor aan komen.

- Tijdens de overhaal moet de handpalm naar buiten draaien. Zo wijst de duim zowel beneden, als boven naar voren.

- De armen moeten werken als molenwieken. Wanneer de ene arm naar boven gaat, moet de ander naar beneden. Ze blijven ten alle tijden tegenover elkaar.

Oefening 9 -
Koprol

In de zwemlessen leren de kinderen om een koprol in het water te maken. Dit heeft verschillende redenen zo draagt het bij aan de zwemvrijheid van een kind, leert een kind om zich weer te oriënteren nadat het kort gedesoriënteerd is (stukje survival) en is het een begin van het borst- en rugcrawl keerpunt.

Bij een koprol is het belangrijk om klein te blijven en goed je kin op de borst te houden. Let ook op dat je recht rolt en niet over de schouder.

Gaat de koprol vooruit goed, probeer hem dan ook achteruit.