
Het Zwem-ABC
De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) samen met de Koninklijke Nederlands Zwembond (KNZB) hebben als doel de zwemveiligheid van de mensen in Nederland op een zo hoog mogelijk niveau te brengen.
Iedereen moet met plezier naar het zwembad gaan en zich daar vrij en veilig in en om het water kunnen bewegen. Maar, wanneer is je kind zwemveilig?
Wat kan je met welk zwemdiploma?
De Nationale Raad Zwemveiligheid heeft niveaus van zwemvaardigheid gekoppeld aan Nationale Zwemdiploma’s. Je kind voldoet pas aan de Nationale Norm Zwemveiligheid bij zwemdiploma C. De Nationale Zwemdiploma’s A en B zijn daarbij tussenstappen. Deze niveaus sluiten aan op de Nederlandse infrastructuur van zwemwater waar volwassenen en kinderen zwemmen:
Wat is zwemveiligheid volgens de NRZ?
Zwemveilig zijn, betekent dat je ‘in en om het water kunt overleven en op een veilige manier kunt bewegen en recreëren en plezier kunt hebben in de Nederlandse watercultuur’. Zwemveiligheid wordt bepaald door de vaardigheden van je kind in het water, door wat hij of zij aan het doen is en door de omstandigheden. Een kind is zwemveilig als:
