Thuiszwemlessen Deel 2

De zwembaden zijn nog altijd gesloten. Tijd voor een nieuwe thuiszwemles. De vorige keer hebben we ons vooral bezig gehouden met de rugcrawl. Deze keer zullen we ons richten op de schoolslag. Daarnaast doen we nog een paar leuke sprong oefeningen en eindigen we met de hoekduik.

Oefening 1 - Te water gaan

Bij zwemmen zijn er veel verschillende manieren om te water te gaan. Zo kan je met een paaltje, een potlood, een bommetje, een hurksprong, duiken en nog veel meer. Vandaag beginnen we met een paaltje en een potlood, weet jij het verschil?

Oefening 2 - Hurksprong

De hurksprong is een sprong waarbij het hoofd bovenwater blijft. Met de hurksprong kan je blijven kijken naar het punt of de persoon waar je heen wilt/moet zwemmen. Bij de hurksprong worden zowel de armen als de benen gebruikt. Je springt in het water en zodra je het water raakt duw je jezelf omhoog door het water opzij te duwen met de armen en met de benen een slag te maken.

Oefeningen 3 en 4 -
Voetstand schoolslag benen

De schoolslag is een complexe slag. Laten we beginnen met de beenslag. In tegenstelling tot de borst- en rugcrawl is het bij de schoolslag juist belangrijk dat de tenen naar de neus wijzen, maar dit doen ze alleen tijdens een beenslag. Wanneer de benen lang zijn, dan zijn de tenen ook lang.

Denk bij deze oefeningen ook goed aan je houding. Zorg dat je altijd een nette rechte houding hebt.

Oefening 5 - Schoolslag benen

Nu wordt het tijd om de beenslag te oefenen. Begin met langen benen, doe vervolgens de hielen naar de billen en maak een rondje. Blijf 2 tellen lang (21,22) en herhaal het dan nog een keer, doe dit een aantal keer achter elkaar.


Let bij deze oefening goed op dat de benen tegelijk bewegen en de tenen tijdens de omhaal naar buiten wijzen. Ook is het belangrijk dat de knieën buigen als de hielen naar de billen gaan.

Oefening 6 - Schoolslag armen

De benen van de schoolslag hebben we nu goed geoefend. Dan is het nu tijd om de armen te oefenen. Ga op je knieën zitten zet je armen gestrekt voor je op de grond. Nu gaan we pizza’s bakken. Eerst maken we de pizza en vervolgens snijden we hem door midden, daarna maken we weer een pizza en snijden we ook die weer door midden, zo gaan we nog even door.

Oefening 7 - Combinatie

We hebben nu met armen en benen geoefend. Voor deze oefening gaan we de armen en benen combineren. Zwem nu met de armen en benen tegelijk. Armen, benen en lang. Blijf ook nu weer 2 tellen lang. 

Oefen eventueel de armen eerst nog even zonder de benen.

Oefening 8 - Hoekduik

Soms is het zo dat er iets op de bodem ligt dat opgedoken moet worden, dit is het makkelijkste te doen met een hoekduik. Let bij deze oefening goed op de veiligheid en ruimte. Is er niet genoeg ruimte sla deze oefening dan over. Help uw kind bij deze oefening en laat het ze niet helemaal alleen doen.